Ideea de aconstrui acesta antena a venit in urma limitarilor observate in trafic cu o antena verticala. Cautarile pe internet s-au oprit la realizarea lui DK7ZB binecunoscut proiectant si constructor de antene. Realizarea practica in ceea e priveste solutia tehnica ii apartine lui S55O. Castigul declarat al acestei antene este de 8,7dBd la un raport fata/spate de 24dB si o latime de banda mai mare de 500Khz. In practica am constatat ca banda este aproximativ 1Mhz. SWR-ul aproape ca nu exista in acest interval iar cand spun ca acest lucru ma refer la faptul ca instrumentele, de pe analizorul MFJ259 cat si cel de pe transceiver, nu sesizeaza unda reflectata.

Lungimea acestei antene este de 4,5m care ar parea incomoda pentru lucrul in portabil. Acest incovenient, daca pot sa-i spun asa, l-am surmontat prin taierea boom-ului in 2 bucati a cate 2,25m si unind cele 2 bucati printrun manson din 2 bucati de cornier din Al asa cum se poate vedea in imagini. La aceaste dimensiuni se poate transporta relativ usor intro masina pentru lucrul in portabil.

Unul din motivele pentru care am optat la construirea acestei antene a fost adaptorul de impedanta lambda/4 din cablu coaxial de 75 ohm care, daca este executat corect se pot obtine datele declarate de autor. Si in fond nu este prea greu...

La modul practic aceasta antena si-a dovedit calitatile in campionatul IARU 2010 in care am participat si in care am ocupat un loc destul de onorabil, mare parte datorita acestei antene, unde n-a fost statie care sa o chem fara sa fiu auzit (100W) iar controalele au fost majoritatea foarte bune si bune.

 

Comments powered by CComment