Daca tot am trecut in "grupa mare" la capitolul Tx in 23cm ramasese sa o fac si pe partea de Rx, adica sa imbunatatesc partea de receptie din punct de vedere al amplificarii dar mai ales al factorului de zgomot. Am ales ca element activ un ATF54143 (E-PHEMT de la Agilent) iar schema si cablajul de la YU1AW. Pcb-ul l-am facut prin metoda foto pe laminat cu photorezist. Mai jos aveti imaginea cu pcb-ul. ATENTIE la modifictile pe care trebuie sa le faceti, le gasiti aici .
Dupa realizarea practica l-am pus pe analizor care mi-a aratat o amplificare de 19,6dB la frecventa de 1,050 Ghz care este limita analizorului avut la dispozitie. Curentul consumat=60 mA (care poate fi reglat din semireglabilul de 560R). Pentru ca se incalzea prea tare stabilizatorul 78L05 am inseriat pe intrarea de 12V un rezistor de 75R (tnx pentru sfat YO4HFU), care a scazut tensiunea de intrare la 7,5V, suficienta pentru stabilizare, stabilizatorul lucrand acum intrun regim termic mai scazut.
NF-ul nu am avut cu ce-l masura dar trag sperante sa fie mai bun de 0,5dB (autorul spune 0,4dB la 17,5dB castig).
Urmeaza sa-l pun intr-o cutie din tabla cu mufe SMA, cutie in care va fi amplasat si filtrul de intrare format dintr-o linie acordata, urmand ca dupa finalizare sa-l pun din nou pe analizor.
Capacitorul, care se vede pe jumatate de sub pcb, este cel de cuplare cu filtrul de intrare. In jurul gaurii, prin care intra acesta prin pcb la poarta tranzistorului, am dat un sanfren cu un spiral de 3mm pentru a indeparta planul de masa din jur.
Ecranul este din alama de 0,5mm grosime, de el fiind lipiti conectorii sma de intrare/iesire, capacitorul tubular de acord si cel de trecere pentru alimentare. Linia din circuitul de intrare, este din acelasi material si are dimensiunile 30x12mm, nefiind asa critica datorita existentei capacitorului de acord (1-10pF). Condensatorul de cuplaj pe intrare are 2,2pF. Initial pusesem o linie mai lata (15mm) si cu 4-5mm mai lunga ceea ce facea ca acordul sa fie mai jos...
Datele furnizate de analizor sunt cele mai bune pe care le-am obtinut, dar cu siguranta valoarea cea mai mica a NF-ului nu este aici, iar acesta este cel mai important parametru. Castigul nu este primordial, cu toate ca nu strica, un 16-17dB fiind suficient.
In viitor acest LNA va echipa XVTR-ul pentru 23cm, in care va trebui sa fac modificari atat la partea de final (renunt la unul din integrate pentru a obtine o putere in limita acceptata de LDMOS, care este de maxim 10W) cat si la cea de comutare Rx/Tx (releul actual luand rolul de comutare pe intrarea LNA-ului intre semnalul de la releul de putere (antena) si sarcina de 50Ohm pe Tx (pentru protectia lui).
Comments powered by CComment