Avand experienta neplacuta cu o sursa AEG de 48V/1800W care in /P nu a vrut nicicum sa functioneze alimentata de la un generator electric, am hotarat sa-mi construiesc propria sursa de putere pentru cele doua SSPA-uri construite pentru 2m si 70cm. Cu atat mai mult cu cat o asemenea sursa a fost construita de W6PQL pe a carui pagina veti gasi detaliat solutia adoptata de acesta. Doar ca el a mai scos o tensiune, in afara de cele de 48v si 24V, una de 12V.

Initial am facut o investitie in doua surse de 24V/350W in ideea dea face teste cu ele. Si care test este mai bun decat cel dintr-un concurs, unde o sursa este solicitata in adevaraul sens al cuvantului. Cele doua surse le-am folosit pentru a alimenta SSPA-ul de 0.5KW  in 70cm in concursul IARU 432Mhz de anul trecut (2015) si pot spune ca s-au comportat foarte bine, chiar daca majoritatea timpului am  facut apel. Dupa cum bine ati intuit cele doua surse nu au putut tine puterea maxima din SSPA, ci undeva in jurul a 250-300W. Temperatura lor a fost mai mult decat satisfacatoare, cu toate ca uneori stateau chiar in bataia soarelui.

Daca e sa vorbim de costuri , spre deosebire de sursa AEG care a costat 400 Lei, cea cu patru surse construita de mine iase mai scumpa, ar degeaba cea dintai este ieftina daca nu ma pt folosi de ea in /P.

Costuri:

- sursa  24V/350W = 130 Lei x 4buc =520 Lei;

- diode Schottky (W6PQL a folosit MBR60H1100), negasind aceste diode pe la noi alegerea mea s-a oprit la acet tip 60CPQ150PBF (TME), pret 14 Lei/buc x 4 buc =56 Lei;

- carcasa am primit-o de la YO8RHT - Mihai, eu confectionand panoul frontal si cel din spate;

 - rezistor 12R/50W pentru limitarea curentului la pornire, 12 Lei;

 - voltmetre luate de pe eBay, pret ~20 Lei x 2 buc=40 Lei;

- ampermetru cu sunt de 50A, tot de pe eBay, 40 Lei;

 Spre deosebire de W6PQL iesirea am facut-o pe borne cu surub, care tin un curent de 30A, sursele fiind conectate doua cate doua in serie si apoi in paralel (prin intermediul diodelor Schottky) pentru a obtine tensiunile si curentii doriti, 48V/30A si 24V/30A. De asemenea, n-am considerat necesar montarea unui sau unor ventilatoare, sursele avand ventilatoarele lor, iar partea din spate a sursei are o decupare prin care aerul cald din interiorul sursei este eliminat in exterior. Daca voi constata ca presiunea creata de ventilatoarele surselor nu este suficienta pentru a se mentine o temperatura normala de functionare in interior am un "plan B" ce implica montarea unui ventilator de 120mm pe partea din spate a sursei. Solutii sunt dar vor fi aplicate in functie de necesitati, inclusiv comanda ventilatoarelor de pe cutie in functie de temperatura din interior, comanda ce va fi facuta de un termostat. 

 

L.E. Cum este normal vin si cu o concluzie in legatura cu aceasta sursa homemade.

In urma testelor cu SSPA-ul pentru 2m  , din care am reusit sa "storc" 1200W+, a rezultat defectarea a doua surse de pe fiecare ramura inseriata, astfel tensiunea de 50V scazand la 22-23V, semn ca nci celelalte ramase nu erau ok. Trebuie sa recunosc ca totusi au fost "eroice" suportand pentru scurt timp acea putere. Daca m-as fi limitat la maxim 800W cred ca nu s-ar fi intamplat nimic, dar stiti cum e cu betia puterii, cea a Watt--ilor...:D.

Facand un calcul de cost se ajunge la ceva mai mult decat ar costa o sursa industriala, cu conditia de a functiona si pe generator, asta in afara muncii proprii. Ca atare mi-am facut un calcul daca mai renteaza inlocuirea celor patru surse defecte si am ajuns la concluzia ca nu. Am comandat o sursa  HP de 48V/2000W pe care am prins-o la o licitatie pe ebay la 360  Lei.

L.E.  Nu m-a lasat inima si am reparat sursa defecta, mai ales ca am gasit tranzistori de schimb  la un pret convenabil, astfel cu 45 lei (costul a patru tranzistoare) am reparat cele doua surse defecte. Am reparat aceasta sursa facuta de mine din cauza ca ce de la HP are si ea o problema, in momentrul cand o pornesc imi da peste cap partea de afisare pe linia de 50V care-mi afiseaza "50V SUPPLY IDLE CURRENT EXCEED" iar modulul trece in protectie, nemaiputand face nimic.

Sursa achizitionata este HP DPS-2000AB A destinata serverelor. Este o sursa compacta, cu dimensiuni destul de mici (1/3 din sursa facuta de mine) avand un ventilator de 140mm frontal care spala radiatoarele din interior de caldura si o evacueaza prin partea din spate. Problema la ea a fost sa o fac sa porneasca fara a fi conectata in sistem, asa cum este ea proiectata, astfel am luat internetul la sapat pentru a afla cum pot face acest lucru. Intre timp am scris si vanzatorului, rugandu-l sa-mi dea o solutie pentru a folosi sursa in mod independent dar acesta a raspuns ivariabil "ca nu are autorizarea de a da asemenea informatii". Cu siguranta ca nici el nu stia.

Cum spuneam am cautat pe internet dar n-am gasit nici o informatie despre aceasta sursa. Asa ca am fost nevoit sa trec la masuratori si teste. In final am reusit sa gasesc doi pini, din cei 24, intre care daca faceam scurt sursa dadea drumul la tensiunea de 48V la iesire. Mai sunt si alte alte configuratii intre pini astfel incat sa rezulte diferite actiuni (reglarea turatiei ventilatorului, intrarea in stand-by...etc) dar aceste lucruri nu m-au interesat si nu le-am notat. Postez mai jos o schita cu acesti pini pentru cei care vor dori sa foloseasca aceasta sursa.

HP DPS-2000AB A schema de pornire

 

Pentru a o putea folosi am recurs la niste modificari in ceea ce priveste conectorii de putere. Cei originali sunt sub forma de lamele, pe care bineinteles nu-i aveam. Astfel am montat o bucata de cornier din Al de 20x20x1.5 de marginea indoita de sub fanta unde sunt conectorii iar pe acesta am montat doua borne cu surub, din cele care suporta 30A, si un comutator basculant pentru pornit/oprit sursa. Legatura dintre conectorii originali si cei montati de mine am facut-o cu ajutorul unor lamele din alama de 0.3mm pe care le-am introdus in conectorii vechi iar capetele ramase le-am cositorit de cei noi. Astfel am adus conexiunea la "standardul" folosit de mine in alimentarea echipamentelor, cea cu papuci de 6mm. Voi reveni cu imagini ale modificarilor facute...

 

Comments powered by CComment