In acesta sectiune mi-am propus sa prezint doar cateva imagini si eventual comentarii cu realizarile mele in ale radioamatorismului si electronicii... De-a lungul anilor aceste constructii au fost cu mult mai multe dar din pacate n-am imagini cu ele.

Incepem cu analizorul de antena (Antan, un analyseur d'antennes compact) pentru unde scurte dupa schema si indrumarile lui F6BQU (Luc Pistorius), pe care le veti gasi aici.

 

Tot pe site-ul acestuia veti gasi si alte realizari printre care si amplificatorul cu MOSFET-uri IRF510, a carui constructie se regaseste in imaginile de mai jos, cu precizarea ca eu l-am construit si adaptat pentru banda de 20m. Vizitati pagina lui Luc si s-ar putea sa gasiti un montaj care sa-l construiti si sa va fie util, cu atat mai mult cu cat descrierea si documentatia acestora este foarte bine  pusa la punct.

 

Dupa cum spuneam si in pagina de inceput sunt un impatimit utilizator al comunicatiilor telegrafice si cum sta bine unuia ca acesta am construit de-a lungul vremii mai multe tipuri de "bug". Cel cu acumulatori din imagine este si cel pe care-l folosesc zi de zi in trafic.  "Inima" acestuia este un microcontroler PIC16F84, avand posibilitatea de a stoca mesaje in 3 locatii diferite iar in concursuri poate incrementa automat controlul. Cel de-al treilea "bug" , din punct de vedere cronologic, are alimentarea prin transformator astfel ca "portabilitatea" lui este redusa la zero sau cel putin este dependent de retea. Ultimul din seria acestora este construit, mai mult dintro joaca,  cu un PIC16F675 tot dupa o schema de-a lui F6BQU. Multi folosesc calculatorul in modul CW, sincer eu nu ma prea impac cu acest mod de a opera pentru ca pur si simplu imi place sa simt vibratia cheii de manipulare. Mai nou am inlocuit acesta cheie, care are piese in miscare si bineinteles supuse uzurii, cu una senzoriala. Partea de "atingere" ca sa-i spun asa am construit-o dupa schema a lui PY2OHH, schema care cei interesati o pot gasi aici. Eu am folosit un CD4093 care este un trigger Schmidtt si "merge" perfect in locul lui 74HC132 care este dat in schema. Carcasa in care am introdus montajul este una recuperata de la o sursa de laptop, care mi s-a parut a fi cea mai potrivita mai ales ca se impuneau putine modificari. Padelele de manipulare sunt din circuit imprimat dar se pot folosi si bucati de metal, in special din cele cositoribile.

 

Asa cum bine se stie nu poti aborda o constructie in RF fara a avea un minim de aparatura in dotare. Dintre aparatele care nu trebuie sa lipseasca de pe masa de lucru a oricarui radioamator este si frecventmetrul. Cel care l-am construit este din revista editata de FRR (Radiocomunicatii si radioamatorism). Are 6 digiti (cifre) iar frecventa pana la care poate masura trece de  30Mhz (nu am testat limita maxima),  datorita circuitului integrat de pe intrare care este din seria Shottky. Cu ajutorul unui prescaler realizat cu un divizor prin 64 cu circuitul U813 (de la Telefunken), urmat de 3 buc. 74LS90 care fac ca valoarea divizata in final sa fie cu 1000. Cu acest prescaler, teoretic frecventa de masura ar trebui sa ajunga pe la 1,1-1,2 Ghz.

 

QRP-ul a carui module se vad in ultimile imagini este o schema aparuta in revista "Radiocomunicatii si radioamatorism" care la randul ei a preluat-o din "Radio Communication Handbook editia a 6-a, la care am facut anumite substituiri de circuite integrate dar care nu au scazut din performanta acestui transceiver. Este o schema pe care o consider ca fiind un standard in constructia TCVR-urilor QRP. Spun acest lucru pentru ca se obtine un maxim de performante cu un numar decent de componente (active). Conceptia este bazata pe circuitul integrat NE602 si MC1350 (care a inlocuit circuitul SL1612). De asemenea circuitul amplificator audio l-am inlocuit cu ieftinul LM386, care pe langa extrem de putinele componente necesare se preteaza prin consum si puterea audio debitata unui montaj QRP. Tot ce pot spune este ca sensibilitatea receptorului este excelenta, mult deasupra standardului unor receptoare mai costisitoare. Tot ce se pretinde pentru a trece de la receptie la emisie este actionarea manipulatorului, exact ca la transceiverele industriale.

 

Am in constructie un final pentru banda de 6m cu 8 buc. IRF510 ce poate debita 250W  dupa schema lui OZ1PIF pe care o puteti studia aici .

Mai este un incarcator pentru acumulatorul de 12V/7A achizitionat pentru lucrul in QRP/portabil. Schema dupa care am realizat acest incarcator este aceasta De observat siguranta "speciala' specifica noua romanilor...:D

 

Un L/C-metru pe care in sfarsit dupa mult timp, am reusit sa-l montez intro carcasa, cu toate "accesoriile" pentru a fi functional.

 

SWR-metru dupa schema lui IK3OIL....

 

 

Un digital wattmeter cu plaja intre 1nW-1W, 1Khz-500Mhz, executat dupa OZ2CPU caruia, daca ii atasam un atenuator in fata poate masura puteri pana la 100W si chiar mai mult . Schema si realizarea practica o gasiti aici .Se poate observa tehnologia "inalta" in care a fost executat cablajul... La un moment dat te saturi sa tot faci cablaje, interesandu-te doar functionalitatea!

Prin introducerea unui atenuator in fata puterea pana la care se poate masura va creste, chiar si pana la 1KW, daca avem atenuatorul care sa suporte aceasta putere. Autorul a pus la dispozitia constructorilor realizarea practica a unui asemenea atenuator pana la o putere de 50W, chiar si  unul pana la 100W utilizand un atenuator de firma care, este cam scump.

 

Intre timp am realizat, mai mult cu titlu experimental si manat de curiozitate, un amplificator pentru casti cu tubul ECC83. Asa cum bine stim calitatea sunetului este net superioara amplificatoarelor cu semiconductori. Curiozitatea de a construi acest amplificator a venit mai mult din faptul ca aceasta schema functioneaza la tensiunea anodica de 12V, tensiune la care semnalul este foarte puternic, fiind nevoit sa merg sub jumatate din cursa potentiometrului. Un singur neajuns constatat la aceasta schema, daca cele 2 triode ale lampii nu sunt egale ca parametri (sortata) apare o diferenta destul de mare intre canale la capitolul nivel (la aceasta tensiune)l. Cum o lampa de firma cu parametri selectati are un pret destul de ridicat... Exista 2 posibilitati de a compensa aceasta problema, una ar fi egalizarea semnalului din potentiometrul de balans iar cealalta de a mari tensiunea anodica la minim 50V tensiune la care, cred, parametrii sunt mult mai apropiati. In cazul celei de-a doua variante schema si-ar pierde farmecul pentru care te face sa o construiesti, aceea de a functiona la 12V.

 

 

Este interfata intre FT897 si calculator cu care lucrez in concursuri in cw.  Bineinteles ca merge si in digitale dar modul acesta de lucru nu prea ma atrage. Schema este cea cu izolare galvanica prin optocuploare.

 

Vor mai urma si altele pentru ca "..Experiment or die! "...

 

Comments powered by CComment