Fiind o constructie laborioasa (diametrul de 4m) si destul de costisitoare va dura ceva timp pana va fi finalizata dar pe masura ce constructia va evolua voi posta imagini, idei si solutii gasite pentru constructia acestei antene, cu atat mai mult cu cat va fi pentru lucrul in /P.

Solutia pe care am adoptat-o la construirea reflectorului este inspirata de clasica umbrela. Asa cum umbrela are spite ce sustin panza ce ne apara impotriva ploii asa si reflectorul va avea spite pe care va fi intinsa plasa din aluminiu, ce va reflecta undele catre focar. Spitele vor fi in numar de 18, arcul de cerc dintre doua spite alaturate fiind de 20 grade.

Materiale:

- spitele vor fi din teava de duraluminiu de 12mm diametru exterior si 10mm interior, lungimea fiind de 2m. Negasind duraluminiu cu acest diametru am luat si testat tevile de la Practiker, cu diametrele de mai sus, care s-au dovedit a fi suficient de elastice si rezistente, aproape ca cele de dural.

- la capetele spitelor vor fi montate carlige de ancorare, acestea fiind captive in interiorul tevilor cu ajutorul unor dibluri. Se pot folosi diferite tipuri de dibluri cu conditia sa corespunda diametrului interior al tevii (10mm).

- discuri din Al de 300mm diametru cu grosimea de 4mm. Intre aceste discuri, separate de o "saiba" din Al cu grosimea de 12mm, diametrul de 90mm si gaura interioara de 30mm (acesta fiind diametrul exterior al tevii centrale care va sustine reflectorul), vor fi prinse spitele (tevile de 12mm) de care vorbeam.  Pe circumferinta exterioara a "saibei" vor fi infiletate, dupa o prealabila gaurire, suruburi autofiletante care au diametrul capului de 10mm, acestea avand rolul de a tine pe pozitie fiecare spita prin introducerea tevii pe aceste autofiletante. Pana la urma am optat pentru frezarea unor canale cu latimea de 12mm si adancime de 5mm in care vor intra capetele tevilor. Ramane sa vad daca al doilea punct de prindere al spitelor va fi prin gaurire sau prin blocarea lor cu doua suruburi laterale, de o parte si de alta a spitei. Am hotarat si acest lucru, tevile vor fi strapunse, impreuna cu discurile exterioare, cu suruburi de 4mm care le va bloca pe pozitie. Solutia finala a fost cea in care tevile vor fi "flancate" de 2 suruburi de 4x25mm, suruburi care prin strangerea lor vor bloca tevile pe pozitie. Aceasta solutie nu slabeste tevile prin gaurile de 4mm care ar fi fost date pentru blocarea cu un singur surub.

- saiba din aluminiu cu dimensiunile 90mm diametrul exterior, 12mm grosime (diametrul spitelor) si 30mm diametrul gaurii centrale. Acestei saibe i-au fost frezate pe circumferinta 18 locasuri cu latimea de 12mm si adancimea de 5mm in care va intra unul din capetele teviilor folosite ca spite.

- bucsa de prindere a ancorelor de la spite. Este bucsa din imagini de pe teava de 30mm, care are taiate fante pe o portiune din lungimea ei si un colier de blocare. Mai are si 18 gauri pe "guler" in care se vor introduce carligele de ancorare a spitelor.

- butucul de sustinere a reflectorului care este o piesa din aluminiu avand cotele de 90mm (flansa), 120mm butucul, iar gaura centrala, prin care va trece teava din dural ce va sustine atat reflectorul cat si septum-ul de 30mm.

 

 

Comments powered by CComment