A venit vremea sa fac pasul intr-o noua banda, sarind peste cea de 9cm, cea de 6cm corespunzator frecventei de 5,7Ghz. Sincer nu aveam in plan asa ceva dar odata ce Robert YO4HFU a proiectat si realizat cablajele pentru un acest xvtr am zis, de ce nu? Un prim set de 10 cablaje (un set are 2 buc., unul pentru xvtr iar celalalt pentru PLL) comandate de el iar doua dintre acestea finalizate si au ajuns in posesia lui YO3CYR si YO3DAX care le-au si testat in trafic si concursuri (info despre teste aici). Rezultatele au fost foarte bune, cu doar 4W, folosind un amplificator pentru wifi in 5,7Ghz si o antena de 40cm diametru, semnalele au fost copiate la 200Km.

 Plantarea acestor pcb-uri necesita o experienta mare in lucrul cu componente smd, deci nu este destinat incepatorilor si nici macar celor cu experienta medie, parte din ele fiind din seria 0603 si 0805, ca sa nu mai vorbesc de circuite integrate din seria QFN... Puterea la iesire este de ~200mW, suficienta pentru atacul unui amplificator de genul celui amintit mai sus sau a unui TWT care are nevoie doar de 1-2mW.

 

Un filmulet cu reglajul filtrului la acest xvtr puteti urmari mai jos.

 

Update!

Ce urmeaza este o noua varianta de xvtr de la YO4HFU dar care fata de varianta initiala are un LNA si un PA de 1W incorporate. Acesta permite atacul unui final de putere mai mare, spre deosebire de xvtr-ul initial care avea doar 0.2W la iesire. Nu insist cu descrierea lui, mai multe despre acest xvtr gasiti pe pagina lui YO4HFU.

XVTR-ul il voi monta intr-o cutie din ABS cu dimensiunile 250x180x110mm, impreuna cu septum-ul construit pentru banda de 6cm. Cutia va contine transverterul, releul de antena, LNA-ul si releul de izolatie pentru LNA. Astfel acest ansamblu il voi putea monta in focarul parabolei de 2,5m pentru care am construit un suport universal pe care se va putea monta oricare din xvtr-e.