Inceputul anului 2016 a venit cu un dar la care ma gandeam mai demult dar nu se intrezarea o posibilitate de a-l avea. Este vorba de un transverter pentru banda de 10 GHz bazat pe un modul Qualcomm OmniTracks Units. "Vinovatul" pentru acest transverter este YO5AXB, caruia ii multumesc pentru disponibilitate si pentru  informatiile pe care mi le-a dat in legatura cu  acesta dar si pentru minimala introducere in ceea ce inseamna microunde.

Ramane ca de acum sa caut pe internet informatii mai detaliate pentru a intelege ce si cum e cu banda de 10 GHz, care ofera multe surprize celor care o utilizeaza. Iar dupa aceasta perioada de timp, in care voi invata, sper sa pot fi in masura sa ma gandesc si la legaturi EME in aceasta banda, cu toate ca in microunde costurile sunt foarte mari. De asemenea sunt atras de legaturile pe ploaie sau mai bine spus cu reflexie pe stropii de ploaie, asa numitele legaturi RAIN SCCATTER. Se pot face legaturi pe ploaie tot anul (ceea ce este un avantaj), ploaia formandu-se la altitudini mari, 1,5...2Km, in perioada mai-august, importante fiind ploile puternice de vara. Cu cat ploaia este mai puternica cu atat face bine la reflexii. Dar si despre asta mai am de studiat. Timp sa fie.

Transverterul este foarte complex, avand dubla schimbare de frecventa atit la emisie cit si la receptie, este doatat cu un PLL de ultrainalta stabilitate si acuratete la care semnalul de referinta de 10Mhz este luat de la un TCXO de mare stabilitate. Acest Oscilator cu Cristal Compensat in Temperatura este produs de EG&G Frequency Products, Inc., unul dintre cei mai mari furnizori pentru Zona 51 (una dintre cele mai secrete baze ale Armatei Americane situată lângă lacul sărat Groom Lake). Oscilatorul poate fi acordat astfel incat sa aiba o abatere de 1Hz la 10MHz!, fata de la ceasul atomic WWV NIST. Output-ul este 1W dar antena avind un cistig de 35db puterea ce iese spre corespondent va fi de ~ 2500W... Partea de RF a transverterului (emisie si receptie) este de la un modul QualComm care lucra pe 14 GHz iar prin interventie la filtrele interdigitale a fost tras in 10GHz. Pentru cei interesati cum se poate modifica modulul pentru a se obtine obtine un transverter in 10GHz accesati acest link.

Imaginea cu frecventa masurata arata precizia transverterului, care este mai mica cu 213Hz!!!!! fata de 10,368GHz. Eroarea de 213 Hz este absolut insesizabila (ca un exemplu la transverterele construite de DB6NT, cele pilotate cu cristal, eroarea poate sa ajunga pina la 20..30KHz! Pentru ca se porneste de la un cristal de 106Mhz iar prin multiplicari sa ajunga la 10.244MHz.

In  viitor, ca un upgrade, se poate face rost de un receptor pentru satelitii de GPS sa furnizeze semnalul de 10Mhz pentru al conecta in locul TCXO -ului precizia va creste la + - 0,5Hz!!!!!!! dar nu cred sa fie nevoie de asa ceva.

Tot de upgrade tine si achizitia unui TWT de 20W care pentru a scoate aceasta putere necesita un atac de doar 1-2mW! Antena este un offset de 60cm diametru care, in viitor, la randul ei va suporta un upgrade undeva la 1,25m.

 SEE YOU ON 10GHz !

Comments powered by CComment