Dupa ce mi-am comandat un VLNA G4DDK pentru 70cm m-am hotarat sa-mi fac singur un LNA pentru 144Mhz dupa schema lui PA3BIY, care este unul din cele mai bune LNA-uri fiind construit de foarte multi radioamatori,
Am inceput cu cautarea documentatiei, asa cum este si normal. La o cautare dupa numele articolului acesta se poate gasi suficienta documentatie, inclusiv imagini cu diferite constructii si variante. Un singur lucru n-am gasit, imaginea circuitului imprimat pentru a-l putea realiza prin metoda foto. Exista ceva sub forma unei pagini scanate din publicatia Dubus dar nu este la scara si nici de calitatea necesara, astfel am trecut la prelucrarea acelei scanari rezultand acest pdf dupa care am realizat cablajul.
Parte din componente le aveam, altele le-am comandat la Farnell. Condensatorul trimer l-am gasit pe eBay sub denumirea "Tekelec Temex 5502" avand capacitatea de 1-20pF, pretul fiind de 14$ doua bucati la care se adauga transportul in valoare de 2,3$. Tranzistorul ATF54143 este luat tot de pe eBay, 9,5$ pentru 10 bucati.
Cutia in care va sta LNA-ul cred ca va fi ALU-G111 de la TME, montajul fiind dupa varianta facuta de RU3ACE. Prinderea montajului va fi de capac cu bobina in interiorul cutiei si conectorii N iesind pe fata capacului. Condensatorul de trecere l-am gasit la Farnell cu un pret cam mare dar macar este de calitate fata de altele ieftine.
Sarama de Cu argintata de 0,8mm am luat-o de la magazinele online ce se ocupa de bijuterii confectionate manual in sistem DIY.
Pentru ca un LNA nu poate functiona fara un sequencer am preluat schema lui W6PQL transpunand-o pe un original cablaj improvizat asa cum m-am obisnuit de ceva timp. Cum am spus si alte dati, daca functioneaza nu conteaza cum arata. Si functioneaza foarte bine. Componentele, adica circuitul integrat LMC6044 si tranzistoriii, i-am luat de la Farnell celelalte componente avandu-le deja. Diodele BAS16 le-am inlocuit cu LL4148 (varianta smd la 1N4148), MJD122 poate fi inlocuit cu TIP122.
Masuratorile efectuate au aratat o amplificare de 23dB, factorul de zgomot neavand cu ce-l masura dar ma bazez de cele spuse de autor ca s-ar situa in jurul valorii de 0,3dB.
Cateva imagini cu o realizare a acestui LNA puteti vedea aici.
Comments powered by CComment