Odata terminat echipamentul pentru 23cm care si-a dovedit functionalitatea am considerat ca este timpul sa trec la o noua banda din categoria microundelor si nu putea fi alta decat urmatoarea, cea de 13cm. Pentru partea de xvtr, din motive economice, am apelat de asta data la varianta celor de la sg-lab in detrimentul celei de la Kuhne. Dar cum acest xvtr are doar 2W la iesire, putere cu care nu poti face prea multe, evident ca era necesar si un amplificator.

Ei, si pentru ca toate au timpul lor iata ca veni si randul benzii de 13cm (la mine ma refer :P ). TCVR mi-am luat, antena am, ce-mi mai trebuie?

Avand un palet de la gsm (multumesc mult celui care mi l-a dat, stie el cine ) care lucra mai jos am trecut la modificarea lui, dupa indicatiile lui Robert YO4HFU, si iata ca am ajuns la partea care necesita cea mai multa munca, cea de montaj.
In spiritul celei mai bune traditii, pe baza experientei acumulate, am folosit acelasi tip de radiator pe care l-am folosit la PA de 70cm si alte amplificatoare realizate de mine si cum era firesc si normal, cum ar zice unii, am trecut la o sesiune de gaurit si filetat. In final am prins paletul cu cele 7 suruburi de radiator, drept pentru care merit o pauza.

Prinderea este provizorie urmand sa mai fac si alte prelucrari mecanice iar la final sa pun si pasta termoconductoare intre palet si radiator.
Aminteam mai sus de amplificatorul pentru 23cm, dar spre deosebire de el la cel pentru 13cm am o idee in ceea ce priveste racirea, adica voi adopta o alta solutie, ceea ce va reduce inaltimea amplificatorului cu cea a ventilatorului, plus ca paletul va fi deasupra radiatorului nu dedesupt cum este la celalalt (si in general la amplificatoarele mele).

Dupa perioada de constructie mecanica iata ca a venit si ziua cea mare, cea in care am alimentat finalul . Asta nu inainte sa fac atenuatorul Pi de 16dB din rezistori smd de 1W (TME) in locul atenuatorilor sma comandati de la China care intarzie sa vina.

http://forum.uus.ro/attachment.php?attachmentid=524&d=1591023928

Valorile au rezultat din programul rfsim99 iar eu le-am rotunjit la valorile care se gasesc de cumparat. Aceste rotunjiri au dus la un plus de 0,19dB la ce a rezultat (se vede in imagini pe nanoVNA) fata de ce era calculat, lucru care nu ma deranjeaza, dimpotriva .

http://forum.uus.ro/attachment.php?attachmentid=526&d=1591024125

 http://forum.uus.ro/attachment.php?attachmentid=525&d=1591024118

La acest atenuator am adaugat inca unul de 3dB tip sma pentru a obtine o atenuare de 19dB ceea ce ar insemna pe intrare un semnal de 20mW, dublu fata de cel din catalog, dar acele valori sunt nominale, mai pot fi ajustate cu plus/minus.

Acum despre punerea in functiune a finalului. Initial am decis sa folosesc sursa reglabila pe care o am pentru teste, neavand una de 27V cu care sa alimentez finalul. La prima alimentare totul a fost ok, nu mirosea a ars si nici nu a facut poc. Tensiunile toate la locul lor. Pentru masurarea puterii am folosit powermetrul RS(SX)-1000, altceva neavand si am constatat ca merge si la frecventa asta ceea ce e un lucru bun.

Prima apasare de ptt, mod de lucru FM. Puterea la iesire undeva la 20W, sursa limitata la 5A. Mi-am adus aminte ca am pus mai multe atenuatoare, 2x3dB, 1x6dB+cel de 16dB, total 27dB. Prea mult. Scot unul de 3 si pe cel de 6. Raman 19dB, numai bun!.
Dupa modificarile la atenuatoare si cresterea curentului de protectie la 15A la apasarea ptt-ului puterea "sare" la 125W, dar din pacate tensiunea scade la 23-24V. Alta sursa de 27V mai solida nu aveam.

Consult foaia de catalog a tranzistorilor MRF19085 si vad ca merg la o tensiune mai mare. Hotarasc sa folosesc sursa ZTX2500 pe pozitia de 32V. Minune! Puterea urca la 150-160W la un curent de 20A consum total, din care aproape 2A nu sunt "imputabili" finalului. Fac teste in cw si in ssb. Se pastreaza puterea.

In ceea ce priveste incalzirea, in timpul testelor radiatorul era usor caldut (cu ventilatoarele in functiune!). Voi dedica ceva timp testelor in ceea ce priveste incalzirea, sa vad in cat timp ajunge la stadiul de "fierbinte", asa voi sti ce masuri sa iau in caz ca solutia adoptata pentru racire nu a fost cea mai potrivita.

Pana una alta totul a fost un succes, ceea ce sper ca va fi un impuls pentru cei care au un asemenea palet sa aiba curaj sa se apuce de modificarea si finalizarea lui.
Multumesc lui Robert YO4HFU si lui Gelu YO3CYR pentru suport si informatii.

Comments powered by CComment