Aceasta antena am construit-o dupa datele din pagina lui DK7ZB, acelasi dupa care am construit antena yagi multiband cu 3 elemente. Constructia acestei antene a pornit de la ideea de a avea o antena directiva, demontabila, care se preteaza la lucrul din portabil. Sectiunile elementilor sunt din aluminiu de diametrul 20, 16 si 12mm. Boom-ul este din aluminiu 40x20x1700mm. Suportii de prindere pe boom pentru elementi sunt din platbanda dural 4x40mm. Blocarea partilor unui element am facut-o cu cleme circulare tip auto, care strang teva cu diametru mai mare in jurul celei mai mici din interior. Pentru ca acest lucru sa fie posibil am taiat cate patru fante (in cruce) la capetele tevilor exterioare de ~5cm.

Chiar daca autorul nu precizeaza acest lucru din imaginile constructive de pe site-ul lui am vazut ca si elementul director este izolat, ca atare am adoptat si eu aceasta varianta care s-a dovedit perfect functionala. SWR-ul masurat cu un MFJ259 a fost de 1.1 care se mentine pana pe la 21.100Khz frecventa dupa care creste la 1.2 ceea ce este foarte bine. Practic transceiverul nu afiseaza pe bargraf ca exisistand o reflectata. Cred ca daca as fi folosit teava de 25, 20 si 16 (asa cum recomanda autorul) raportul de 1.1 s-ar fi regasit si mai sus (dar crestea si greutatea antenei). Oricum eu sunt foarte multumit, lucrand doar in modul cw ma avantajeaza raportul bun al swr-ului pe prima suta de kiloherti. Tinuta antenei este una foarte buna, elementii nefacand un arc prea mare sub greutatea proprie. Dupa montarea pe pilon a prins si o noapte cu vant in rafale care nu a afectat-o catusi de putin, ceea ce ma face sa cred ca solutia constructiva este una buna.

Adaptarul  Z-match folosit de autor este simplu de facut, la indemana oricarui (cablu tv de 75 ohmi din care este facut se gaseste la un pret convenabil) si isi face treaba foarte bine.

Imaginile sunt cu antena in pozitia de testare (chiar daca vecinatatile nu sunt din cele mai potrivite, o magazie imensa din metal spre sud, o constructie armata cu fier beton si neterminata spre est) din care am lucrat cu usurinta entitati la care aspirau si alti radioamatori dar cu puteri superioare celor 100W care-i am. Am avut surpriza, placuta bineinteles, ca in mijlocul unor pile-up-uri sa fiu "luat" de corespondent chiar de la prima chemare, cu conditia sa fi fost cu antena "pe el".  Inaltimea fata de sol ar fi ~5m, tinand cont ca pilonul pe care este montata are 6m. Testul maxim al antenei va fi in CQ WW DC CW Contest, concurs in care sper sa ma ajute in pile-up-ul ce va fi.

 

Comments powered by CComment